Els orígens
El Ball de Diables de Vilafranca del Penedès és un ball típic de la cultura popular catalana. Es basa en una representació entre la lluita del bé i del mal, representats per l’àngel i els diables, respectivament.
La primera referència a Catalunya sobre una interpretació de lluita entre àngels i diables es remunta a l’any 1150, durant la celebració del casament del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV amb Peronella d’Aragó. Posteriorment, durant els segles XV i XVI, trobem lluites entre àngels i diables en diverses processons de Corpus de Catalunya. En algunes representacions un drac acompanya els diables. Al final de l’actuació, drac i diables seran aniquilats per l’arcàngel Sant Miquel.
A Vilafranca hi ha referències de principis del segle XVII sobre la presència del drac i cinc diablots, però no s’especifica textualment que hi hagués hagut alguna representació de lluita entre el bé i el mal. Sí que hi trobem, si més no, alguns indicis: en alguna processó de Corpus de principis del segle XVII, darrere el drac i els cinc diablots hi anaven 150 infants vestits de blanc amb una corona de roses al cap i una creu al davant amb un Crist crucificat.