El correfoc, entès com un acte amb una gran intensitat de foc on el públic participa tot ballant junt amb els diables, neix a Vilafranca l’any 1991. Curiosament, el primer correfoc es va celebrar en el marc de les festes del XXXII aniversari dels Falcons de Vilafranca, i no és fins l’any següent, el 1992, que ja s’incorpora a la Festa Major celebrant-se cada any ininterrompudament.
L’any 2003, el Ball de Diables li vol donar un impuls i per això fa evolucionar el correfoc fins a convertir-lo en un espectacle teatralitzat, el Ball de Foc. Per això, s’introdueix un eix narratiu, on un alquimista, que tot i que domina focs de diversos colors, li falta dominar el foc infernal dels diables i ve a buscar-lo al Penedès aprofitant que l’1 de setembre s’obre la porta de Xaus, que és per on els diables entren a l’infern. Per tal d’aconseguir-ho, l’Alquimista crea una poció que el converteix en el monstre Silè, una bèstia de foc mig home, mig dona, mig animal. Aquesta bèstia, va ser dissenyada i creada pels diables i la Blanca Ferré.
El Silè a l’Ajuntament. La figura va ser creada pels diables i la Blanca Ferré.
Un cop convertit en Silè, l’Alquimista aconsegueix robar el foc infernal als diables i és a partir d’aquest moment quan comença el correfoc, ja que els diables surten en massa per empaitar-lo pels carrers de Vilafranca. Després d’uns quants encontres plens de pólvora, els diables recuperen el foc, però no en Silè, que es refugia dins l’església de Santa Maria derrotat pels diables.
No s’entendria el Ball de Foc, sense l’encesa de la façana de Santa Maria amb el tradicional espectacle piromusical que durant molts anys van realitzar “Els 3 Mosqueters”, sempre innovant i on podem destacar per exemple, l’any 2009 on van portar-hi un roda de pirotècnia importada des de Malta. També a destacar, l’any 2011 on es va realitzar un mapping a la façana de Santa Maria, el primer que es realitzava a Vilafranca, de la mà de Silvia Isach.
L’any 2005 s’introdueixen uns nous personatges, els Nyokis, amb uns vestits confeccionats per la Blanca Ferré, que són uns éssers que dominen el foc amb els seus malabarismes i que l’Alquimista va conèixer en els seus viatges. Aquests entranyables éssers acompanyen al Silè en la seva croada per aconseguir el foc infernal, i de pas, amenitzen l’espera fins que s’obre la Porta de Xaus.
Moment del Ball de Foc.
L’any 2012, es van introduir 3 nous personatges, els erudits del foc que l’Alquimista havia conegut durant els seus viatges i que decideixen ajudar-lo en el seu objectiu d’aconseguir el foc infernal. Cada erudit, representa una cultura diferent i és un personatge amb un vestit i una forca caracteritzada segons la cultura corresponent. Progressivament fins l’any 2015 es van incorporant nous erudits fins a un total de 7, aquests permeten que durant el recorregut hi hagi diferents enfrontaments entre els diables i els erudits, dotant el correfoc de més espectacularitat. A més aquell any, aprofitant també la celebració del bicentenari del ball, es renova la figura del Silè, creant un nou monstre amb més mobilitat i intensitat de foc.
Encesa de la façana de l’Església de Santa Maria.
El Ball de Foc, també ens ha deixat icones com La cançó del Ball de Foc, enregistrada pels Filibusters, que amb el temps s’ha convertit en una melodia que podem considerar popular a Vilafranca i que cada any és corejada per la multitud que s’aplega a la Plaça Jaume I quan acaba l’espectacle piromusical. Una de les peculiaritats del Ball de Foc, és que des de que encenen els diables per primer cop, sempre hi ha com a mínim una forca encesa al llarg de tot el recorregut (exceptuant la parada a l’Ajuntament). Una altra curiositat, és que hi surten 4 Llucifers que es van alternant dues “forques grosses” durant tot el recorregut perquè no pari ni un moment la gran intensitat de foc, així com dos diablesses, tots ells compten amb diverses persones que durant tot el Ball de Foc només es dediquen a carregar-los les forques a la màxima velocitat.
Any rere any, el Ball de Diables ha treballat per dotar al Ball de Foc de més intensitat i espectacularitat, intentant crear un espectacle que pugui ser gaudit pels públics de totes les edats. Però tot aquest procés, no ha sigut només gràcies al Ball, sinó també gràcies a tota la gent que el fa possible i hi participa. Actualment unes 300 persones col·laboren amb l’acte directe i indirectament, des de voluntaris per al cordó de seguretat a l’Alquimista, els Erudits, els Nyokis, els portadors del Silè, tabalers, portadors de carros, diables i ex-diables, i molta més gent que hi aporta el seu granet de sorra desinteressadament. Per això creiem que el Ball de Foc és un espectacle de tots els vilafranquins i vilafranquines, i volem que també se’l sentin seu. L’1 de Setembre, la batalla està servida…